Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Περιεκτικότητα σε Σίδηρο Επιλεγμένων Τροφών



Τροφή
Ποσότητα
Σίδηρος (mg)
Σόγια, μαγειρεμένη
1 φλυτζάνι
8.8
Μαύρη μελάσα
2 κ.σ.
7.2
Φακές, μαγειρεμένες
1 φλυτζάνι
6.6
Σπανάκι, μαγειρεμένο
1 φλυτζάνι
6.4
Tofu, τυρί σόγιας
4 ουγκιές
6.4
Ρεβίθια, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
4.7
Tempeh, σόγια επεξεργασμένη
1 φλυτζάνι
4.5
Φασόλια γίγαντες, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
4.5
Μπιζέλια, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
4.3
Σέσκουλο, μαγειρεμένο
1 φλυτζάνι
4.0
Φασόλια, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
3.9
Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
3.6
Μαυρομάτικα φασόλια, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
3.6
Γογγύλια, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
3.2
Πατάτα
1 μεγάλη
3.2
Χυμός Δαμάσκηνων
8 ουγκιές
3.0
Κινόα, μαγειρεμένο
1 φλυτζάνι
2.8
Φύλλα τεύτλων, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
2.7
Ταχίνι
2 κ.σ.
2.7
Χορτοφαγικό hot dog, εμπλουτισμένο με σίδηρο
1
2.7
Μπιζέλια, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
2.5
Κάσιους, ωμά
1/4 φλυτζάνι
2.1
Κινέζικο Λάχανο, μαγειρεμένο
1 φλυτζάνι
1.8
Πλιγούρι, μαγειρεμένο
1 φλυτζάνι
1.7
Σταφίδες
1/2 φλυτζάνι
1.6
Βερίκοκα, αποξηραμένα
15 μισά
1.4
Χορτοφαγικό μπιφτέκι, βιομηχανικό
1 μερίδα
1.4
Καρπούζι
1/8 μεσαίο
1.4
Αμύγδαλα, ωμά
1/4 φλυτζάνι
1.3
Κατσαρό λάχανο, μαγειρεμένο
1 φλυτζάνι
1.2
Ηλιόσποροι, ωμοί
1/4 φλυτζάνι
1.2
Μπρόκολο, μαγειρεμένο
1 φλυτζάνι
1.1
Κεχρί, μαγειρεμένο
1 φλυτζάνι
1.1
Σόγιας γιαούρτι
6 ουγκιές
1.1
Τοματοχυμός
8 ουγκιές
1.0
Σουσάμι, ωμό
2 κ.σ.
1.0
Λαχανάκια Βρυξελλών, μαγειρεμένα
1 φλυτζάνι
0.9

Πηγές: USDA Βάση δεδομένων θρεπτικών στοιχείων ως Πρότυπο Αναφοράς. USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 24, 2011 and Manufacturer´s information.
Ο RDA (δείκτης ημερήσιας κατανάλωσης)  σιδήρου είναι 8 mg / την ημέρα για ενήλικες άνδρες και για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και 18 mg / την ημέρα για τις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι χορτοφάγοι (συμπεριλαμβανομένων και των αυστηρά φυτοκαρποφάγων) μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 1,8 φορές περισσότερο σίδηρο.