Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΡΟ & ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ, προυπόθεση για την ανθρώπινη υγεία & ισορροπία!


Υγρασία, προϋπόθεση για μια καλή υγεία
Το νερό αποτελεί το 75% περίπου του συνολικού βάρους του ανθρώπινου σώματος. 70% της μυϊκής μάζας αποτελείται από νερό.
Μια μείωση 5% περίπου των υγρών μέσα στο ανθρώπινο σώμα θα προκαλέσει απώλεια ενέργειας της τάξεως του 25-30% στους περισσότερους ανθρώπους.
Ακόμη και μια μέτρια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας κατά 3%, πράγμα που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε πως η σωστή υγρασία μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια περιττού βάρους.
Η σωστή υγρασία είναι σημαντική για κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος – αν τα υγρά μειωθούν κατά 15% επέρχεται θάνατος – ενώ η αφυδάτωση ευθύνεται για μια σειρά οργανικών προβλημάτων, από την δίψα στην κατάθλιψη, στον καρκίνο, στην παχυσαρκία, στην κόπωση, στην βουλιμία, σε διαταραχές της πέψης, σε δερματικά προβλήματα, πονοκεφάλους και πολλά άλλα.
Φυσικά δεν ευθύνεται για όλα τα προβλήματα μόνο η αφυδάτωση του οργανισμού αλλά συμβάλλει. Το γεγονός είναι ότι πίνοντας αρκετό καθαρό νερό σε καθημερινή βάση μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά την καλυτέρευση της ζωής μας. Σίγουρα πάντως θα βοηθήσει τον οργανισμό να ελευθερωθεί από τοξίνες και θα ενισχύσει τον μεταβολισμό.
Πόσο σημαντική λοιπόν είναι η υγρασία;
-         Μια εξάχρονη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2002 στο Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας, διαπίστωσε ότι εκείνοι που πίνουν περισσότερα από 5 ποτήρια νερό ημερησίως, ήταν κατά 41% λιγότερο επιρρεπείς να πάθουν έμφραγμα από όσους κατανάλωναν λιγότερο από δύο ποτήρια.
-         Πίνοντας 5 ποτήρια νερό ημερησίως μειώνονται οι πιθανότητες κατά 45% για καρκίνο του εντέρου.
-         Πίνοντας 2 λίτρα νερού ημερησίως μειώνονται οι πιθανότητες κατά 79% για καρκίνο του μαστού.
Η ποσότητα νερού που πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως είναι περίπου 3-4 λίτρα. Η επίσημη αντιστοιχία είναι για κάθε 18,5 κιλά  βάρους απαιτείται ένα (1) λίτρο νερού.
Τα πέντε πιο βασικά οφέλη της καθημερινής σωστής ενυδάτωσης είναι:
  1. Ενέργεια! Αν αισθανθείτε κούραση, πιείτε 2 λίτρα νερό μέσα σε μιάμιση ώρα και δείτε πόσο καλύτερα θα είστε.
  2. Απώλεια βάρους! Ο εγκέφαλος μας δεν αναγνωρίζει την διαφορά ανάμεσα στο αίσθημα της πείνας και της δίψας κάθε φορά που τα επίπεδα της ενέργειας μας μειώνονται. Καθώς λοιπόν αυτά τα δύο εκπέμπονται ταυτόχρονα εμείς τρώμε αντί να πίνουμε… τρώμε λοιπόν ακόμη και όταν το σώμα έχει ανάγκη από νερό…
  3. Καθαρή Επιδερμίδα! Πίνοντας 3-4 λίτρα νερό ημερησίως θα παρατηρήσουμε δραστικές αλλαγές στην επιδερμίδα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο το σώμα είναι αφυδατωμένο φροντίζει ώστε η παροχή νερού στον εγκέφαλο και την καρδιά να είναι ικανή και την περιορίζει από τα υπόλοιπα περιφερειακά όργανα, όπως και το δέρμα.
  4. Αλκαλικότητα και ισορροπία του PH! Πίνοντας καθαρό φιλτραρισμένο νερό με ένα ph 8,5+ (διαβάζετε τις ενδείξεις του ph στα εμφιαλωμένα νερά), θα παρατηρήσετε την αύξηση της ενέργειας και της ζωτικότητας στο σώμα σας. Το ph του σώματος μας είναι 7,365. Όταν λοιπόν καταναλώνουμε πολλές όξινες τροφές (όχι ξινές…) καθημερινά βάζουμε τον οργανισμό σε μια συνεχή αγωνιώδη προσπάθεια να ισορροπήσει το ph στην φυσιολογική του τιμή. Πίνοντας λοιπόν νερό με υψηλή αλκαλικότητα βοηθούμε το σώμα μας να διατηρεί την σωστή αλκαλικότητα, να ξεφορτώνεται περιττές τοξίνες και οξέα και να διατηρεί υψηλά επίπεδα ενέργειας και ζωτικότητας. Επίσης κάποιος υπέρβαρος θα παρατηρήσει άμεση απώλεια βάρους, γιατί η παχυσαρκία είναι μια διαταραχή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση προϊόντων υψηλής οξύτητας.
  5. Αντι-γηραντικό! Το πρόβλημα της πρόωρης γήρανσης του σώματος είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης και μιας ελλιπούς διατροφής σε αλκαλικά προϊόντα. Οι τοξίνες παραμένουν στο σώμα και καταστρέφουν όλες τις δομές του γρηγορότερα.
Όταν λοιπόν είμαστε ενυδατωμένοι με καθαρό και υψηλά αλκαλικό νερό (8,5+), τα κύτταρα μας λειτουργούν τέλεια, το πεπτικό μας σύστημα επίσης υπέροχα και απομακρύνονται εύκολα όλες οι τοξίνες που προκαλούν την γήρανση και την φθορά του σώματος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για να γίνει κατανοητή η κλίμακα του ph, αρκεί να σημειώσουμε ότι είναι λογαριθμική, δηλ. το ph 6 είναι 10 φορές πιο όξινο από το ph 7, το ph 5 είναι 100 φορές πιο όξινο από το ph 7 και το ph 4 είναι 1000 φορές περισσότερο όξινο από το ph 7. Η κόλα έχει ph ανάμεσα στο 2 και 3 (10.000-100.000 όξινο)! Μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε ότι όταν η διατροφή μας είναι κατεξοχήν όξινη καταναλώνοντας καφέ, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, κρέατα, θαλασσινά, αλκοολούχα ποτά, ανθρακούχα, κάπνισμα κλπ.. το σώμα χρειάζεται να αντιδράσει με αλκαλικότητα 10000 και μερικές φορές και 100.000 υψηλότερη για να επιφέρει ισορροπία. Εάν λοιπόν καταναλώνει κάποιος τέτοιες όξινες τροφές το σώμα πρέπει να χρησιμοποιεί τις εφεδρείες του σε μεταλλικά αλκαλικά στοιχεία όπως π.χ. το ασβέστιο για να επιφέρει ισορροπία μειώνοντας έτσι τα αποθέματα του και οδηγώντας σε οστεοπόρωση ή άλλες διαταραχές.
Ή άφθονη λοιπόν κατανάλωση (3-4 λίτρα) υψηλά αλκαλικού (ph 8,5+) νερού προλαμβάνει τέτοιες διαταραχές.
Το νερό που πρέπει λοιπόν να καταναλώνεται ημερησίως είναι περίπου 3-4 λίτρα και υψηλής αλκαλικότητας.
Το νερό της βρύσης είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υψηλά όξινο.
Επίσης το κρύο ή παγωμένο νερό εξαντλεί μέρος από την ενέργεια του σώματος για να επαναφέρει ισορροπία στην εσωτερική του θερμοκρασία.
Πλούσια σε αλκαλικότητα νερά μπορούμε να βρούμε μόνο σε φυσικές πηγές ή να μετατρέψουμε το νερό της βρύσης με την διαδικασία του ιονισμού... τέτοια μηχανήματα μπορεί κάποιος εύκολα να βρεί στο εμπόριο ή στο διαδίκτυο.
Μια απλή μέθοδος, όταν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εύκολο και εφικτό, είναι να στύψουμε μισό λεμόνι σε κάθε λίτρο νερού για να αυξήσουμε την αλκαλικότητα του νερού!
Ανδρέας Λάσκαρης
Μέλος Παγκόσμιας Ένωσης Φυσικών Θεραπευτών
6973010332