Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μάλαξη με Βεντούζες - Cupping Therapy



Η  μάλαξη με βεντούζες είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος που εξασκείται ενεργά μέχρι σήμερα σχεδόν σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς.
Τα πρώτα δείγματα τέτοιας καταγεγραμμένης θεραπείας τα έχουμε στην Αίγυπτο όπου οι ιερείς εξασκούσαν αναρρόφηση με κέρατα ζώων και πήλινα δοχεία μέχρι την εφεύρεση του γυαλιού και την ευρεία χρήση του.
Οι αρχαίοι ‘Έλληνες και ιδιαίτερα ο Ιπποκράτης , ο πατέρας της Ιατρικής εφάρμοζε την θεραπεία με βεντούζες όπως και οι αιγύπτιοι ιερείς.
Από ένα σημείο και μετά με την επέλαση της Πειραματικής Ιατρικής – της αυτοαποκαλούμενης Κλασσικής – οι βεντούζες όπως και άλλες μορφές κλασικών θεραπευτικών μεθόδων που εφαρμόζονταν για αιώνες, έπεσαν σε δεύτερη μοίρα και στον χλευασμό προς όφελος των προοδευτικών πειραματικών μεθόδων της νέας Ιατρικής φαρμακευτικής επιστήμης.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το ρεύμα αυτό που στρέφεται ξανά στις κλασσικές μεθόδους θεραπείας, επιστημόνων αλλά και ευρείας μάζας ανθρώπων, επανέφερε και την τόσο χρήσιμη και θεραπευτική μέθοδο της Μάλαξης με Βεντούζες.
Μια πρακτική γνωστή σε όλους στην Ελλάδα, όχι από την παράδοση των ασιατικών χωρών, όπως της Κίνας και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, αλλά αυθύπαρκτη στον Ελλαδικό χρόνο από αρχαιοτάτων χρόνων.
Οι Βεντούζες όπως και όλες οι μορφές θεραπευτικής μάλαξης ασκούνται από Φυσιοθεραπευτές και ειδικευμένους επιστήμονες με γνώση της φυσιολογίας και της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος.
Μια θεραπευτική μάλαξη με βεντούζες βοηθά:
Στην απελευθέρωση των ιστών από τις τοξίνες.
Στα κρυολογήματα
Στην μείωση των οιδημάτων και των φλεγμονών
Στους αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους
Στις διαταραχές του αναπνευστικού (όπως βρογχίτιδα και άλλα προβλήματα)
Σε μυϊκούς πόνους
Σε πόνους που οφείλονται στην έμμηνο ρήση
Σε προβλήματα γαστρεντερικά
Σε αυχενικά προβλήματα
Σε κιρσούς και φλεβίτιδα
Και πάρα πολλά άλλα…

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για την εφαρμογή των βεντουζών όταν ασκούνται από έμπειρους φυσιοθεραπευτές και ειδικούς, εκτός εκείνων που οι ειδικοί γνωρίζουν. Μπορούν οι βεντούζες να εφαρμοστούν σε όλο το σώμα εκτός των σημείων που τα μόρια είναι εξαιρετικά μαλακά (βλ. μάτια) ή οστεώδη (βλ. κρανίο), σε περιπτώσεις τραυμάτων ή εγκαυμάτων, σπασμένων οστών και γενικά ακραίων περιπτώσεων όπου ο πόνος και μόνο μπορεί να είναι αποτρεπτικό στοιχείο για την εφαρμογή τους.
Κάποια κόκκινα ή μελανά σημάδια παραμένουν στο δέρμα για μερικές ώρες έως μέρες. 

Με την μάλαξη με βεντούζες απορροφάται από το χόριο και τους βαθύτερους ιστούς το υγρό εκείνο που είναι γεμάτο τοξίνες και η περιοχή απελευθερώνεται καθώς νέο αίμα μεταφέρεται εκεί και την καθαρίζει.

Πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική είναι η μάλαξη με βεντούζες και για αισθητικούς λόγους, όπως στο πρόσωπο για την ενεργοποίηση του κολλαγόνου, με κυλιόμενη μάλαξη και όχι σταθερή για την αποφυγή σημαδιών, αλλά και στους γλουτούς για την αγωγή κατά της κυτταρίτιδας.

Οι βεντούζες μπορούν να μένουν στο σώμα από δέκα λεπτά έως και μία ώρα ώστε να γίνεται μια καλή απελευθέρωση της περιοχής από κάθε τοξικό υλικό. Μπορεί και συνιστάται η επανάληψη σε περιοχές που έχουν ήδη δουλευτεί 3 φορές εβδομαδιαίως αλλά και καθημερινά, πάντα σε συνάρτηση με το πρόβλημα της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχολές στην Ελλάδα με πολυετή εμπειρία όπου κάποιος μπορεί να εκπαιδευτεί στην θεραπευτική μάλαξη με βεντούζες, πάντα όντας φυσιοθεραπευτής ή νοσηλευτής ή παρεμφερή επιστημονικού κλάδου και φυσικά είναι καλύτερο κάποιος που δεν έχει άδεια, εμπειρία ή καλή γνώση του αντικειμένου να αποφεύγει την οποιαδήποτε μάλαξη.
Η μάλαξη με βεντούζες καλό είναι να ασκείται, σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου - Χειμώνα  - Άνοιξης, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό ως αποτέλεσμα θα έχει την πλήρη αποτοξίνωση του σώματος αλλά και την ενίσχυση και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού.

Η Ιπποκράτειος μέθοδος μάλαξης με βεντούζες που ακολουθεί το θεραπευτικό σύστημα μας ουδεμία ή ελάχιστη σχέση έχει με τις έως τώρα γνωστές ανατολικές μεθόδους θεραπείας με βεντούζες. 
 
Στην Ελλάδα η ευρεία χρήση της μάλαξης με Βεντούζες επανήλθε χάρη στις γνώσεις και τις έρευνες της Ιατρού Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου - Γρίβα και της Μαρίας Μυρτώ Γρίβα, που έχουν εκπαιδεύσει έναν επιμορφωμένο πυρήνα ατόμων  σε αυτήν την αναζωογονητική και θεραπευτική πράξη.
Για οιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις Ιατρούς παθολόγους μπορείτε να επισκεφτείτε το site: www.grivas.info