Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ρέικι

Τι είναι το ρέικι?
Ρέικι σημαίνει "Συμπαντική Ενέργεια". Είναι καθαρή ενέργεια, που υπάρχει παντού στο σύμπαν. Μια μορφή ηλεκτρικής ενέργειας πολύ λεπτεπίλεπτη, που διαπερνά τα πάντα. Μπορούμε να την ονομάσουμε και ζώσης μορφής ενέργεια ή ακόμη και με την χριστιανική ονομασία Άγιο Πνεύμα ή με την κινέζικη ορολογία Τσι ή με την ινδική Πράνα ή απλά με την ελληνική Πνεύμα! Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος παγκοσμίως και σου φτάνει μόνο αυτή αρκεί να την χρησιμοποιήσεις!
Είναι το ρέικι θρησκεία?
Το ρέικι δεν είναι θρησκεία ή θρησκευτική μέθοδος. Είναι μια ενεργειακή μέθοδος που βασίζεται πάνω σε συμπαντικούς νόμους και είναι απλή για όλους, παιδιά, νέους, ενήλικες, ηλικιωμένους! Κάποιοι επιτήδειοι θρησκόληπτοι, επειδή το ρέικι γράφεται με ιαπωνικούς χαρακτήρες και επειδή για ευκολία και αναγνωρισημότητα παγκοσμίως χρησιμοποιεί λέξεις της ιαπωνικής γλώσσης που γράφονται με Κάντζι δηλ. τα σύμβολα της ιαπωνικής αλφαβήτου, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτήν την χρήση και να της προσάψουν ιδιότητες θρησκευτικές!
Εάν δεν είναι θρησκεία γιατί κάνει Μυήσεις;
Αυτή είναι μια μεγάλη παραπληροφόρηση που δυστυχώς κάποιοι εκμεταλεύονται για καθαρά εμπορικούς λόγους ώστε να δικαιολογήσουν την αποκλειστικότητα τους στην "μεταβίβαση" της Συμπαντικής Ενέργειας μέσω της αρχοντιάς τους.... Αυτό με τον χρόνο υιοθετήθηκε από άτομα που δεν κατανοούν την ουσία του Ρέικι και της διδασκαλίας του και φυσικά εξυπηρετούν τον εγωτισμό τους πιστεύοντας ότι κατέχουν κάποια ανώτερη πνευματικότητα που τους κάνει ξεχωριστούς ώστε να μπορούν να παραπλανούν τους υπόλοιπους. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό απλά αγαθών υπάρξεων που χρησιμοποιεί τον όρο από άγνοια και όχι απο κακοπροαίρετη διάθεση. Όπως και να έχει, η Συμπαντική Ενέργεια είναι αυθύπαρκτη μέσα σε κάθε Ον και δεν χρειάζεται να μεταβιβαστεί από κάποιον σε κάποιον άλλον. Στο Ρέικι έχουμε μόνον συντονισμούς που εξυπηρετούν τον σκοπό της θεραπευτικής διαδικασίας και  της ευλογίας των Δασκάλων στον νεοεισερχόμενο αναζητητή σε αυτό το θεραπευτικό μονοπάτι των 5 αρχών.
Τι είναι η ενέργεια?
Η ενέργεια είναι χονδρικά μια μορφή "ηλεκτρισμού", δηλ. συνεχής κίνηση ή ροή ατόμων που αποτελεί και την συνολική δομή ολοκλήρου του σύμπαντος και όλων όσων βλέπουμε ή δεν βλέπουμε.
Χρειάζεται δουλειά για να μάθει κάποιος/α το Ρέικι?
Όση δουλειά χρειάζεται όταν διψάς, να σηκωθείς να πας στην βρύση να την ανοίξεις και να πιείς νερό. Η όταν χρειάζεσαι φως για να διαβάσεις, να σηκωθείς να πατήσεις τον διακόπτη για να περάσει το ηλεκτρικό ρεύμα και να ανάψει το φως. Απλά μεταφέρεις ενέργεια με τα χέρια σου σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό που χρειάζεται είναι η πρόθεση να γνωρίσεις και να αγαπήσεις τον εαυτό σου και τους άλλους και πολύ πρακτική!
Πως μπορώ να αισθανθώ την ενέργεια?
Με πάρα πολλούς τρόπους την αισθανόμαστε καθημερινά. Σαν μορφή, ήχο, φως, αφή, χρώμα, θερμοκρασία, αέρα, συναίσθημα, σκέψη ... Όλα αυτά είναι μορφές της μία και μοναδικής συμπαντικής ενέργειας.
Πως μπορώ να μάθω ρέικι?
Το ρέικι σε πολλές περιπτώσεις έχει καταλήξει να είναι μια διαδικασία συντονισμών στην λεπτεπίλεπτη αυτή συμπαντική ενέργεια , ενώ στην πραγματικότητα είναι μια σειρά ασκήσεων και πνευματικών πρακτικών. Ο τρόπος που το δίδαξε ο ιδρυτής του ο Μικάο Ουσούι, ιάπωνας στην καταγωγή, πριν από περίπου εκατό χρόνια ήταν σύμφωνα με τα διασωθέντα χειρόγραφα του , σαφώς διαφορετικός. Αυτή η αρχική διδασκαλία διαφοροποιήθηκε με τον χρόνο και σήμερα στην Δύση το Ρέικι διδάσκετε με πολλαπλούς τρόπους σύμφωνα με την προσωπικότητα και τα πιστεύω του εκάστοτε δασκάλου. Επιλέξτε έναν έμπειρο δάσκαλο με διάκριση και δουλέψτε με αφοσοίωση για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Πώς να διαλέξω έναν καλό Δάσκαλο για να μάθω ρέικι?
Καλός δάσκαλος, σημαίνει πολλά πράγματα. Να έχει εμπειρία αρκετών ετών στο ρέικι και στον πνευματικό δρόμο, να έχει εξασκηθεί στον πνευματικό δρόμο, να μιλάει λίγο και να πράττει πολύ, να σου είναι συμπαθής, να αφιερώσει χρόνο για να σε εξασκήσει στις διάφορες πρακτικές και να γνωρίζει το αυθεντικό παραδοσιακό Ρέικι χωρίς να σε μπερδεύει με διάφορα τεχνάσματα στην αγορά νέων μεθόδων. Ο καλύτερος δάσκαλος είναι αυτός που θα μιλήσει στην καρδιά σου και θα είναι διαθέσιμος/η σε κάθε σου ανάγκη. Ο καθένας όμως σύμφωνα με τον συμπαντικό νόμο έχει τον δάσκαλο που του αξίζει και του χρειάζεται για το εκάστοτε μάθημα του.
Υπάρχουν σχολές ρέικι?
Και ΝΑΙ και ΟΧΙ! Δεν υπάρχουν με την έννοια της κρατικής εκπαιδευτικής σχολής ή ποιοτικά καλύτερης, αλλά μόνον κέντρα ελευθέρων σπουδών όπου ο καθένας μπορεί να διδάξει οποιαδήποτε αντικείμενο θέλει. Δεν χρειάζεται κάποια ειδική άδεια για να ανοίξει κανείς ένα τέτοιο κέντρο παρά μόνο έναρξη στην εφορία. Το να δηλώσει κάποιος μια σχολή ελευθέρων σπουδών με τον τίτλο Ρέικι δεν σημαίνει στην πράξη τίποτα ιδιαίτερο. Είναι απλά θέμα χρημάτων, προβολής και διαφήμισης. Η καλύτερη σχολή είναι ένας καλός έμπειρος δάσκαλος με προϋπηρεσία στο ρέικι αρκετών ετών.
Έχει πολλά επίπεδα το Ρέικι?
Το ρέικι έχει 3 επίπεδα. Το 1ο και βασικό με το οποίο κανείς εξασκείται στον εαυτό του και σε άλλους και λέγεται θεραπευτής ρέικι. Το 2ο που ενισχύει με τις πρακτικές του το 1ο και μπορεί κανείς να στέλνει την ενέργεια και σε απόσταση αλλά και στον χρόνο. Και το 3ο όπου ενισχύονται οι πρακτικές και η δύναμη της ενέργειας και κανείς εκπαιδεύεται να μεταβιβάζει την ενέργεια του ρέικι σε άλλους και να μαθαίνει την διδασκαλία με την εξάσκηση του. Για να ονομασθεί κάποιος δάσκαλος χρειάζεται πρακτική και εμπειρία πολλών ετών και δεν αρκεί να έχει ένα χαρτί 3ου επιπέδου γιατί όλα τα επίπεδα έχουν ένα χαρτί που ονομάζεται βεβαίωση ολοκλήρωσης του εκάστοτε επιπέδου. Ποτέ να μην εστιάζεστε σε αυτά τα χαρτιά γιατί το ευκολότερο πράγμα είναι να τα αποκτήσετε, η γνώση όμως δεν αποκτάτε με χαρτιά!
Υπάρχουν επίσημες ενώσεις ρέικι?
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ανά τον κόσμο! Μια επίσημη ένωση ρέικι δημιουργείται συνήθως για να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί και να ενημερώνεται καλύτερα! Όποιος θέλει με άλλα 21 άτομα μπορεί να συστήσει μέσω ενός δικηγόρου μια ένωση! Μια τέτοια ένωση πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην εξυπηρετεί απλά τα κερδοσκοπικά και καιροσκοπικά συμφέροντα κάποιων, αλλά μιας συνολικής ομάδας ανθρώπων και μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. Με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε χιλιάδες ενώσεις και να εγγραφείτε σε όποια θέλετε. Οι περισσότερες είναι μη κερδοσκοπικές και η εγγραφή είναι δωρεάν ή με ένα ελάχιστο αντίτιμο για την κάλυψη των εκδηλώσεων της και του χώρου της.
Πρέπει να ανήκω σε κάποια ένωση ρέικι για να δουλέψω επίσημα?
Φυσικά όχι! Οι ενώσεις ρέικι που υπάρχουν είναι μεν μια τυπική νομική διαδικασία, αλλά και πρακτική για την προώθηση των ιδεωδών και αρχών που υπηρετούν. Ο καθένας μπορεί να δουλέψει με το ρέικι αρκεί να δηλωθεί στην εφορία και να εγγραφεί στο ΤΕΒΕ.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για ένα σεμινάριο 1ου , 2ου ή 3ου επιπέδου?
Ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται από την ικανότητα και την εμπειρία του Δασκάλου και όχι απαραίτητα σε ένα σαβ/ριακο. Τα σαβ/κύριακα απλά είναι πρακτικά για την οργάνωση των σεμιναρίων. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διαθέτει κάποιος τον απαραίτητο χρόνο για εξάσκηση και πρακτική μετά από κάθε εκμάθηση και καλό είναι να συμμετέχουν οι μαθητευόμενοι του κάθε επιπέδου σε ομαδικές συγκεντρώσεις κάποιες ώρες εβδομαδιαίως για ένα χρονικό διάστημα. Προσωπικά προτιμώ την εκπαίδευση σε ατομικό επίπεδο ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του κάθε ατόμου αλλά και να επιλεγεί ο καλύτερος χρόνος για αυτό. Η πρακτική εξάσκηση γίνεται στην διάρκεια του χρόνου με μικρές ομάδες ατόμων για να εξασφαλιστεί έτσι η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.
Ποιο είναι το κόστος για το κάθε επίπεδο?
Δεν υπάρχει έναν καθορισμένο κόστος και εξαρτάται από τις ώρες που θα κάνει κάποιος και τα άτομα. Πάντως σε γενικές γραμμές οι 12 ώρες δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 250 - 300 ευρώ για το 1ο και 2ο επίπεδο και τα 1000 ευρώ για το 3ο επίπεδο! Αν κάποιος θέλει μπορεί να ζητήσει και 1.000.000 αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε καλύτερη εκμάθηση ούτε και καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης. Αναζητείστε με διάκριση! Κάποτε το ρέικι κόστιζε ποσά που έφθαναν και τις 10.000 ευρώ, όχι γιατί αυτό αντιστοιχούσε σε κάτι αλλά γιατί κάθε τι νεόφερτο και απευθυνόμενο σε μια ελιτ κοστολογείται εμπορικά. Αλλά τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη προσφορά εκπαιδευτών για αυτήν την εύκολη και πολύτιμη μέθοδο και απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, η τιμή πρέπει να είναι προσιτή και δικαιολογίσιμη.
Γιατί το Ρέικι χρησιμοποιεί σύμβολα;
Το Ρέικι στην αυθεντική παραδοσιακή του μορφή δεν χρησιμοποιεί σύμβολα. Τα σύμβολα δεν είναι τίποτα παραπάνω από λέξεις της βουδιστικής παράδοσης γραμμένα με κάντζι δηλ. τα γνωστά ιαπωνικά και κινέζικα ιδεογράμματα. Αυτά τα ιδεογράμματα μπορεί να τα βρεί οποιοσδήποτε με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ. Ήταν μια εισαγωγή των διαδόχων του Μικάο Ουσούι, πιθανόν του Χαγιάσι ή της Χαβάγιο Τακάτα (καλή εισαγωγή για όσους κατανοούν τον πραγματικό σκοπό της) αλλά χωρίς καμία σημασία για όσους απλά τα δούνε γραμμένα. Περισσότερες πληροφορίες για την χρήση και τον σκοπό που εξυπηρετούν στα σεμινάρια.
Μπορεί να γίνει εκμάθηση του Ρέικι από απόσταση;
Φυσικά και μπορεί. Αφού η ενέργεια ταξιδεύει εκεί που πηγαίνει η σκέψη μας αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Απλά πρέπει να γίνει σωστή διδασκαλία σε κάθε περίπτωση και πολύ πρακτική! Άλλωστε στο Ρέικι μαθαίνει κάποιος ότι η ενέργεια ταξιδεύει και στον χώρο αλλά και στον χρόνο.
Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδευτώ στο Ρέικι; Ατομικά ή Ομαδικά:
Και οι δύο είναι κατάλληλοι τρόποι. Αυτό επαφίεται στην δυνατότητα του εκάστοτε δασκάλου, στον χρόνο του και στην εμπειρία του.
Υπάρχει κάποιο πτυχίο που να επιβεβαιώνει ότι εξασκώ Ρέικι;
Ο κάθε επίσημος Δάσκαλος Ρέικι έχει μια Γενεαλογία που αποτελεί το αποδεικτικό στοιχείο της εκπαίδευσης στο Ρέικι. Αυτή η γενεαλογία ή γενεαλογικό δένδρο σε αναγάγει στον Μικάο Ουσούι, τον ιδρυτή του Παραδοσιακού Ρέικι. Χωρίς αυτό δεν μπορεί κάποιος να αναφέρεται στο Ρέικι ή ότι έχει εκπαιδευτεί σε αυτό. Πέραν του γενεαλογικού δένδρου ο κάθε δάσκαλος δίνει και την προσωπική του βεβαίωση ότι εκπαίδευσε κάποιον στο ανάλογο επίπεδο αλλά και τις ώρες της συνολικής εκπαίδευσης! Προσοχή! Κάθε άλλη ονομασία (π.χ. αγγελικό ρέικι, καρούνα ρέικι κ.λ.π.)  έχει τόση σχέση με το Παραδοσιακό Ρέικι του Μικάο Ουσούι όση και ένα γενόσημο.
Υπάρχουν πολλά είδη Ρέικι;
Όχι. Υπάρχει μόνο το Παραδοσιακό Ρέικι του Μικάο Ουσούι και λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητας του, κάποιοι δάσκαλοι της μεθόδου για εμπορικούς ή προσωπικούς λόγους χρησιμοποιούν αυτό το όνομα σε συνδυασμό με άλλα για να επιτύχουν την εμπορευσιμότητα νέων μεθόδων-προιόντων ή για άλλους λόγους που εκείνοι γνωρίζουν. Όταν μιλάμε για Ρέικι εννοούμε την μία και μοναδική παραδοσιακή μέθοδο του Μικάο Ουσούι.  Βέβαια σήμερα το Ρέικι χρησιμοποιείται και για βιοποριστικούς λόγους απο πολλούς ανθρώπους και όχι τόσο για την ουσία του σκοπού που πραγματικά επιτελεί και που αυτή βρίσκεται στις 5 βασικές αρχές του:
Just for today, I will not be angry.
Μόνο για σήμερα, δεν θα θυμώσω.Just for today, I will not worry.
Μόνο για σήμερα, δεν θα ανησυχήσω.


Just for today, I will be grateful.
Μόνο για σήμερα, θα είμαι ευγνώμων.


Just for today, I will do all my work honestly.
Μόνο για σήμερα, θα κάνω την κάθε εργασία μου τίμια.


Just for today, I will be kind to every living thing.
Μόνο για σήμερα, θα είμαι ευγενής με κάθε ζωντανό πλάσμα.

Που θα με βοηθήσει το Ρέικι;
Θα σε βοηθήσει σε όλα εκείνα για τα οποία θα το χρησιμοποιήσεις. Επειδή είναι άπειρα αρκεί να αφήσεις την φαντασία σου να δουλέψει και θα εκπλαγείς!
Τι σημαίνει Reiki Grand Master;
Σημαίνει απλά κάποιον Δάσκαλο που έχει τουλάχιστον δεκαετή πρακτική στο Ρέικι και έχει συντονιστεί και εκπαιδευτεί στο 3ο επίπεδο τουλάχστον 3 φορές από διαφορετικούς Δασκάλους. Βασικά σημαίνει εμπειρία και γνώση στον δρόμο του Ρέικι.
ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΡΕΙΚΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ

Ανδρέας Λάσκαρης, QTI/INHA/SHA/TF/IRF
Μέγας Διδάσκαλος Ρέικι, Βιοθεραπευτής, Φυσικοθεραπευτής και Δάσκαλος Εναλλακτικών Φυσικών Θεραπευτικών Μεθόδων
27 χρόνια εμπειρίας, 20 χρόνια Πρακτικός και Δάσκαλος Ρέικι (από το 1992).
Για σεμινάρια, συνεδρίες και πληροφορίες:
Τηλ.: 6973 010 332