Η Αλκαλική διατροφή είναι η σωστή διατροφή για έναν υγιή οργανισμό και ένα ενεργό μεταβολισμό. Μια τέτοια διατροφή μας κρατά σε μια καλή φόρμα και φυσικά αυξάνει τις αντοχές μας απέναντι σε εξωγενείς ιογενείς ή άλλους παράγοντες.
Πολλές από τις τροφές που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι όξινες και σε αυτές περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι διατροφικές καθημερινές του αφύσικες συνήθειες.
Για να κατανοήσουμε τον λόγο που πρέπει να έχουμε μια διατροφή πλούσια αλκαλική, αρκεί να αναφέρουμε πως το PH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.4, δηλ. ελαφρά αλκαλικό. Όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλές τροφές που δημιουργούν όξινο περιβάλλον, αυτό το επιπλέον οξύ, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Μπορεί επίσης να αποτελέσει το αγαπημένο περιβάλλον για επιβλαβή βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς επιφέροντας βλάβες στους αδένες αλλά και τα υπόλοιπα όργανα.
Όταν η διατροφή μας γίνει αλκαλική τότε το σώμα μας επανέρχεται στο φυσιολογικό του βάρος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα (μερικούς μήνες). Τα δομικά υλικά μιας αλκαλικής διατροφής είναι αυτά που ανανεώνουν τα κύτταρα μας.
Για να διατηρηθεί το PH σε αυτή την τιμή πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά περίπου 80% αλκαλικών τροφών και 20% ή λιγότερο ποσοστό όξινων τροφών.
Δίνοντας έναν πίνακα με τροφές αλκαλικές και όξινες θα αντιληφθούμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τις πιθανότητες αυτές να επιβαρύνουν την υγεία μας εν ευθέτω χρόνο.
Να θυμάστε ότι ένα ποσοστό 20% και λιγότερο, όξινων τροφών, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό αλλά πολλές φορές είναι και ωφέλιμο. Σε αυτές τις ωφέλιμες τροφές περιλαμβάνεται και το Μέλι όπως και τα όσπρια.
Μερικές τροφές είναι περισσότερο αλκαλικές και άλλες λιγότερο όπως και μερικές είναι στο μεταίχμιο. Οι μετρήσεις της αλκαλικότητας διαφέρουν στα διάφορα εργαστήρια και χώρες και αυτό ωφείλεται ή στην διαφορετική ωριμότητα των προιόντων ή στην περιοχή της καλιέργειας τους και των κλιματικών συνθηκών, αλλά και στον τρόπο μέτρησης της αλκαλικότητας. Έχετε υπόψη ότι αυτοί οι πίνακες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές και χρησιμεύουν μόνο ως οδηγός μέχρις ενός σημείου.
Μερικές τροφές είναι περισσότερο αλκαλικές και άλλες λιγότερο όπως και μερικές είναι στο μεταίχμιο. Οι μετρήσεις της αλκαλικότητας διαφέρουν στα διάφορα εργαστήρια και χώρες και αυτό ωφείλεται ή στην διαφορετική ωριμότητα των προιόντων ή στην περιοχή της καλιέργειας τους και των κλιματικών συνθηκών, αλλά και στον τρόπο μέτρησης της αλκαλικότητας. Έχετε υπόψη ότι αυτοί οι πίνακες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές και χρησιμεύουν μόνο ως οδηγός μέχρις ενός σημείου.
Αλλά η βασική διαφορά ανάμεσα στους πίνακες αλκαλικότητας είναι:
Μερικοί πίνακες εκτιμούν την αλκαλικότα ή οξύτητα μιας τροφής πριν την κατανάλωση της και άλλοι όπως και ο κάτωθι εκτιμούν περισσότερο το αποτέλεσμα που η τροφή έχει στο σώμα μετά την κατανάλωση της.
Αλκαλικές & Όξινες τροφές:
Τρώμε πολλά
Τρώμε πολλά
Υψηλής Αλκαλικότητας - pH 8,5 - 9,0
Αλάτι Ιμαλάϊων, Χλόη, Αγγούρι, Σπανάκι, Μαιντανός. Μπρόκολο, Φύτρα, Φύκια, Ροφήματα πράσινων λαχανικών.
Μέτριας Αλκαλικότητας - pH 7,5 - 8,0
Αβοκάντο, Παντζάρια, Κόκκινο καυτερό πιπέρι, Λάχανο, Σέλινο, Αντίδια, Σκόρδο, Πιπερόριζα, Πράσινα φασόλια, Μαρούλι, Σινάπι, Μπάμιες, Κρεμμύδι, Ραδίκια, Ρόκα, Ντομάτα, Λεμόνι, Λάιμ, Φασόλια, Σόγια, Καρπούζι
Χαμηλής Αλκαλικότητας - pH 7,00 - 7,5
Αγκινάρες, Σπαράγγια, Νεαροί βλαστοί, Λαχανάκια Βρυξελών, Κουνουπίδι, Καρότα, Φρέσκα κρεμμύδια, Κολοκύθι, Πράσα, Πατάτες, Μπιζέλια, Ρεβέντι, Κάρδαμο, Γκρέιπφρουτ, Καρύδα, Φαγόπυρο, Κινόα, Φακές, Τόφου, Κατσικίσιο Γάλα, Τα περισσότερα Βότανα & καρυκεύματα, Λάδι Αβοκάντο, Λάδι Καρύδας, Λάδι λιναριού
Τρώμε Μέτρια
Ουδέτερης/Χαμηλής Αλκαλικότητας - pH 6,5 - 7,0
Μαύρα φασόλια, Λευκά φασόλια, Πεπόνι, Σταφίδες, Φρέσκοι Χουρμάδες, Νεκταρίνια, Δαμάσκηνα, Κεράσια, Κεχρί, Ψάρια γλυκού νερού, Γάλα ρυζιού, Γάλα Σόγιας, Βραζιλιάνικα καρύδια, Καρύδια Πεκάν, Φουντούκια, Ηλιέλαιο, Σταφυλέλαιο
Τρώμε λίγα
Μέτριας Οξύτητας - pH 6,00 - 6,5
Φρέσκοι φυσικοί χυμοί φρούτων, Κέτσαπ, Μαγιονέζα, Βούτυρο, Μήλα, Βερίκοκα, Μπανάνα, Βατόμουρα, Βακκίνια, Σταφύλια, Μάνγκο, Πορτοκάλια, Ροδάκινα, Φράουλες, Μαύρο ρύζι, Βρώμη, Σίκαλη, Σιτάρι, Ψωμί ολικής άλεσης, Άγριο ρύζι, Ζυμαρικά ολικής άλεσης,
Ψάρια ωκεανού
Υψηλής Οξύτητας - pH 5,5 - 6,0
Οινόπνευμα, Καφές, Μαύρο τσάι, Χυμοί φρούτων με γλυκαντικό, Κακάο, Μέλι, Μαρμελάδες, Ζελατίνα, Μουστάρδα, Σιρόπι ρυζιού, Σάλτσα σόγιας, Ξίδι, Μαγιά, Ξηρά φρούτα, Βοδινό, Κοτόπουλο, Αυγά, Ψάρια εκτροφείου, Χοιρινό, Οστρακόδερμα, Τυριά, Γαλακτομικά, Γλυκαντικά, Μανιτάρια
Ανδρέας Λάσκαρης
Μέλος Παγκόσμιας Ένωσης Φυσικών Θεραπευτών
6073010332
Μέλος Παγκόσμιας Ένωσης Φυσικών Θεραπευτών
6073010332