Όταν η υγεία επηρεάζει απόλυτα την καθημερινότητα μας, τότε η διατροφή που επηρεάζει απόλυτα την ψυχοσωματική μας ευεξία είναι και το ζητούμενο.
Σύμφωνα με τις αρχαιότερες μαρτυρίες των ανθρώπων στην γη, που μας διαβιβάστηκαν με την μορφή μύθων, που παρότι κρύβουν μέσα τους την αλήθεια μαζί με ένα σύνολο διαστρεβλωμένων πεποιθήσεων, ο άνθρωπος ήταν εκ φύσεως ον φυτό-καρποφάγο. Στην Παλαιά διαθήκη και στον μύθο του Αδάμ και της Εύας, παρουσιάζεται ξεκάθαρα σε έναν ευφυή νου, η εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη γη από την εμφάνιση του πρώτου ανθρώπου (Αδάμ)μέχρι και την εξέλιξη του σε αρσενικό και θηλυκό (Αδάμ και Εύα), από την εποχή που ο πλανήτης ήταν το βασίλειο των φυτών (Εδέμ) μιας εύκρατης εποχής μέχρι και την εποχή των παγετώνων (εκδίωξη από τον παράδεισο) που ο άνθρωπος αναγκάστηκε να καταναλώσει οποιαδήποτε τροφή (το κρέας και τα παράγωγα του) για να επιζήσει και να έτσι να αρχίσει μια αέναη μάχη ανάμεσα στην συνήθεια που απέκτησε και τις ασθένειες που αυτή επέφερε, και στην φυσική του προδιάθεση προς την φυτό-καρποφαγία.
Όπως είπε ο πατέρας της Κλασσικής Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, «η τροφή μας είναι το φάρμακο μας αλλά και το φαρμάκι μας».
Και το γνωστότερο ιστορικά ρητό της αρχαίας Ελλάδας, «Νους Υγιής εν Σώματι Υγιή», φανερώνει την γνώση τους σε σχέση με την συνάρτηση της νοητικής μας υγείας με την διατροφή μας και την άσκηση.
Σήμερα μέσα στην πλάνη και την κατευθυνόμενη παραπλάνηση της Νέας Εποχής ενός πνευματικού Μεσαίωνα, ο άνθρωπος με απώτερο σκοπό το κέρδος αλλά μερικές φορές και καθοδηγούμενος από την μερική ή παντελή άγνοια του έχει αναγάγει σε παραφιλολογικές θρησκόληπτες δοξασίες το θέμα των διατροφικών συνηθειών, χωρίζοντας τον κόσμο του σε καλούς και κακούς, δαιμονισμένους και αγγελικούς, σε χορτοφάγους και κρεατοφάγους και πολλά άλλα που τα δικαιολογεί στο όνομα μιας προσωπικής του πίστης και της παντελής έλλειψης βασικής παιδείας και διανοητικής διαύγειας.
Μεγάλο ρόλο στην παραπλάνηση με σκοπό το κέρδος σε όλη αυτήν την παραφιλολογία μιας καλής ή καλύτερης διατροφής παίζει και η Νέα Πειραματική Ιατρική, δηλ. αυτή που εξασκείται σήμερα και αυτό-προσδιορίζεται ως Κλασσική… παραγνωρίζοντας τον τίτλο αυτόν από την κύρια και μοναδική κάτοχο της, δηλ. την Ιπποκράτειο Ιατρική, αυτήν που εξασκείται εδώ και μερικές χιλιετίες και όχι μόνο τα τελευταία 100 χρόνια που ο άνθρωπος πέρασε από την χρήση των βοτάνων στην χρήση όλο και περισσότερο χημικών ουσιών με την μορφή φαρμάκων (δηλ. δηλητηρίων)…
Με το πέρασμα των αιώνων ο άνθρωπος πέρασε μέσα από τις κλιματικές αλλαγές αλώβητος μεν αλλά κουβαλώντας μαζί του συνήθειες διατροφικές που εκφυλίζουν το σώμα του αλλά και την νοητική του διαύγεια σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο προσδόκιμο ζωής που θα του αναλογούσε.
Σε μια εποχή που το κλίμα στον πλανήτη μας επιτρέπει την άφθονη παραγωγή οπωρολαχανικών, καρπών και φρούτων είναι εύκολο να επιστρέψουμε στις διατροφικές συνήθειες της φύσης μας, καλυτερεύοντας την υγεία μας, την διάθεση μας αλλά και την νοητική μας διαύγεια, επιστρέφοντας σε μια πράσινη ανάπτυξη και προστατεύοντας τον πλανήτη μας από την απίστευτη καταστροφή του όζοντος με την αλόγιστη παραγωγή και κατανάλωση θαλασσινών, αμνοεριφίων, βοοειδών και λοιπών ζώων καθώς και των παραγώγων τους.
Απλές διατροφικές, υγιεινές συνήθειες για μια ζωή γεμάτη υγεία και ένα σπινθηροβόλο αειθαλές πνεύμα:
- Άφθονη κατανάλωση καθαρού τρεχούμενου νερού ( όπου αυτό δεν είναι δυνατόν με την χρήση κάποιων φίλτρων μόνο τότε και για σύντομο χρονικό διάστημα επιτρέπετε η χρήση εμφιαλωμένων νερών).
- Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ΜΟΝΟ εποχής και όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εποχή τους!
- Ωμούς ξηρούς καρπούς κατά προτίμηση μουλιασμένων για μερικές ώρες.
- Βολβούς όλων των ειδών, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, παντζάρι, πατάτα κλπ…
- Διατροφή πλούσια αλκαλική και ελάχιστα όξινη. Πίνακες αλκαλικής διατροφής μπορείτε να βρείτε εύκολα με μια αναζήτηση στο ίντερνετ. Αποφεύγετε τους Νέο Εποχικούς Μεσαιωνικούς Ιστότοπους των Εναλλακτικών «θεραπευτών» (υπάρχουν και σοβαροί αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε το πλήρες βιογραφικό τους) γιατί θα μπερδευτείτε, και συμβουλευτείτε έγκυρους επιστημονικά τόπους (η επιστήμη είναι εξαιρετικά χρήσιμη για πολλά, ακόμη και εάν χειραγωγείται από παρά-κέντρα για ιδιοτελείς σκοπούς κέρδους. Ένας υγιής νους μπορεί να αναγνωρίσει και να αποφύγει τις παγίδες…)
- Διατροφή απαλλαγμένη από αλκοολούχα ποτά.
- Διατροφή απαλλαγμένη από Καφέ και παράγωγα του.
- Διατροφή πλούσια σε ωμές τροφές (η αναλογία πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 προς 1, όπου 2 οι ωμές τροφές και 1 οι ψημένες.
- Χρήση κυρίως ατμού ή φούρνου για τις τροφές που θέλετε να μαγειρέψετε.
- Διατροφή απαλλαγμένη από επεξεργασμένες τροφές (όλες τα έτοιμες συσκευασμένες νεκρές τροφές).
- Περιοδικά διαστήματα υδρομελόπωσης. Μια φορά την εβδομάδα ή 3 συνεχόμενες μέρες ανά μήνα πίνετε μόνο χλιαρό νερό με μέλι (αναλογία 1 κουταλιά μέλι σε ενάμιση λίτρο νερό) καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας.
- Υποκλυσμοί για ένα υγιές και καθαρό έντερο.
- Μάλαξη με βεντούζες.
- Υδρόλουτρα και Ιαματικά λουτρά.
- Καθημερινή ολιγόλεπτη άσκηση.
- Εβδομαδιαία απόδραση στην φύση.
- Πολύ γέλιο!
Μια εύκολη αρχή που θα σας βοηθήσει να προσδιορίζεται το καλόν μιας τροφής είναι να γνωρίζετε ότι ό,τι είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο και την υγεία του μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα ωμό.
Ένας οδηγός που μπορείτε να έχετε πάντα στην βιβλιοθήκη σας και να τον συμβουλεύεστε για οποιοδήποτε διατροφικό θέμα και θέμα υγείας, είναι
ο Μεγάλος Οδηγός Διατροφής και Υγείας (http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?ProductId=3963831) του Ιατρού Τηλέμαχου Ευθυμιάδη
και της Ιατρού Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου-Γρίβα ( www.grivas.info ).
Με ευχές για έναν όμορφο και υγιή βίο, Ανδρέας Λάσκαρης.